Home » Egyéb » Cameron a skótok népszavazásáról: “maradjunk együtt!”

Cameron a skótok népszavazásáról: “maradjunk együtt!”

showbiz-wimbledon-final-4Rendkívüli mértékben csökkenne az Egyesült Királyság súlya és befolyása a világban Skócia függetlenné válása esetén, ezért az országot nem szabad “szétszakítani” – mondta a brit miniszterelnök.

David Cameron érzelmektől fűtött beszédében – a szeptemberre kiírt skóciai népszavazásra utalva – kijelentette, hogy az uniópártiaknak hét hónapjuk van “a történelem legkivételesebb országának megmentésére”. A kormányfő felszólította az Egyesült Királyság többi nemzete – Anglia, Wales és Észak-Írország – polgárait arra, hogy vegyék rá a skót választókat az elszakadás elutasítására.
Cameron a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok sportcentrumában, a kerékpárversenyeknek épített csarnokban szólalt fel, ezzel is hangsúlyozva a közösen elért sikereket. Az olimpián – más nemzetközi sportversenyektől, például a labdarúgótornáktól eltérően – a brit nemzetek nem külön, hanem egységes csapatként vettek részt, Team GB néven, és 65 érmet szereztek. Ez volt a legjobb brit eredmény az 1908-as londoni olimpia óta.
Cameron szerint Skócia az Egyesült Királyság részeként hatékonyabban tudja értékesíteni a világpiacon még olyan egyedi exporttermékeit is, mint a skót whisky. A brit miniszterelnök szerint a skót whisky exportja jelenleg másodpercenként 135 fontot (50 ezer forintot) ad hozzá a brit folyómérleg-egyenleghez.
Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.
A brit kormányfő pénteki beszédében pénzügyi érvekkel is igyekezett hatni a skót választókra, alig burkolt utalást téve arra, hogy elszakadása esetén Skócia – a skót kormány szándéka és tervei ellenére – nem használhatná tovább a fontot fizetőeszközként.
Cameron kijelentette: az Egyesült Királyság egyik fő erőssége, hogy nemzeteinek nem kell különböző valutákkal bajlódniuk az egymással folytatott belső kereskedelemben.
A brit kormány már korábban is egyértelművé tette, hogy ha Skócia függetlenné válik, nem alakíthatna automatikusan valutauniót az Egyesült Királyság fennmaradó részével. George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben egyenesen “igen valószínűtlennek” nevezte, hogy a független Skócia továbbra is használhatná a fontot nemzeti valutaként.
Január végén a Bank of England kormányzója is a függetlenség pénzügyi következményeinek óvatos megfontolására intette Skóciát. A kanadai Mark Carney, aki tavaly nyár óta áll a brit jegybank élén, egy edinburghi üzleti rendezvényen felszólalva kijelentette: az euróövezeti válság feltárta, hogy milyen veszélyekkel jár, ha egy valutaunióhoz nem teremtik meg a megfelelő hátteret. Carney szerint az euróválság megmutatta azt is, hogy milyen nehéz a nemzeti szuverenitás egyes hatásköreinek közössé tétele, ami e háttér megteremtéséhez szükséges.
A Bank of England kormányzója külön is hangsúlyozta, hogy ha Skócia függetlenné válik, de meg akarja tartani a fontot fizetőeszközeként, akkor e fontunió fenntarthatóságához és sikerességéhez szükség lesz Skócia frissen elnyert szuverenitásának bizonyos mértékű feladására.
Egyelőre Skóciában is abszolút többségben vannak a függetlenné válás ellenzői, de előnyük fokozatosan apad. A YouGov közvélemény-kutató intézet által a legnagyobb példányszámú brit tömeglap, a The Sun megbízásából elvégzett, pénteken ismertetett legújabb felmérés szerint a skótok 52 százaléka voksolna az elszakadás ellen, és 34 százalékuk pártolja a függetlenséget. Fél éve azonban még 59 százalék volt az uniópártiak aránya és csak 29 százalék mondta azt, hogy a skót függetlenségre kíván szavazni.

(forrás: mti.hu)


Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.